• Olemme nyt
    Ammattiopisto Live

    Nämä sivut sulkeutuvat pian. Löydät meidät: www.liveopisto.fi

 
 

Keskuspuiston ammattiopisto 26.4.2018

Vapaaehtoistyöntekijäksi Saksasta Suomeen - puolessa vuodessa suomen kieli haltuun

Christoph Scheike, 19, valmistui viime keväänä saksalaisesta lukiosta. Elokuussa 2017 hän matkusti Suomeen vapaaehtoistyöntekijäksi Keskuspuiston ammattiopistoon vailla suomen kielen taitoa. Huhtikuussa 2018 Chris puhuu jo niin hyvin suomea että tämä haastattelu tehtiin pääasiassa suomeksi.

Saksassa on hyvin yleistä että nuoret aikuiset lähtevät vapaaehtoistyöhön ulkomaille ennen jatko-opintoja. Usein vapaaehtoistyöt ovat sosiaalialalla. Hakeuduttaessa opiskelemaan yliopistoon saa lisäpisteitä valintaan, jos on ollut ulkomailla vapaaehtois- tai palkkatyössä. Saksan yliopistoissa ei järjestetä erillisiä pääsykokeita vaan todistukset ja muut valintaan liittyvät referenssit vaikuttavat opiskelupaikan saamiseen. ”Paras aika kokeilla omia siipiään ulkomailla on juuri ennen jatko-opintoja, koska yliopiston jälkeen pitää jo hakea töitä ja siirtyä työelämään”, Chris selvittää. Vapaaehtoistyövuonna on vielä miettimisaikaa opintojen suhteen, kun on kaukana poissa kotoa. Täysin uusi ympäristö voi tuoda mieleen myös kokonaan uusia ajatuksia tulevaisuuden haaveista tai sitten se voi vahvistaa omien päämäärien saavuttamista.

Äiti ei ole täällä pesemässä pyykkejäni

Chris on syntynyt Berliinissä, mutta asunut lähes koko ikänsä Kölnin lähellä pienessä 2000 asukkaan Widdigin kylässä. ”Tavoitteeni on päästä opiskelemaan yliopistoon, joten hakeuduin vapaaehtoistyöhön saadakseni lisäpisteitä ja nähdäkseni maailmaa. Saan uusia kansainvälisiä ystäviä ja uusia ideoita elämästä ylipäätään. Itsenäistyminen on myös yksi tavoitteeni, olen asunut kotona ja nyt äiti ei ole enää täällä Suomessa pesemässä pyykkejäni ja joudun suunnittelemaan talouteni niin että pärjään itsenäisesti.”

”Minulla oli jo idea mitä haluaisin opiskella, mutta en ollut kuitenkaan siitä täysin varma, siksi halusin lisää miettimisaikaa ja etäisyyttä asiaan. Halusin pitää taukoa opinnoista, saada uusia kokemuksia ja oppia uusia asioita. Vapaaehtoistyö on minusta paras tapa tutustua työhön ja uusiin ihmisiin.”

Vapaaehtoistyö järjestyi Chrisille International Cultural Youth Exchance (ICYE) –järjestön kautta. Suomessa vapaaehtoisia tukee Maailmanvaihto ry., jolla on nyt parikymmentä vapaaehtoistyöntekijää mm. Aasiasta, Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. ”Meillä vapaaehtoistyöntekijöillä oli Suomeen saapumisen jälkeen parin viikon pituinen valmennus, jossa käsiteltiin mm. vapaaehtoisen roolia sekä oikeuksia ja velvollisuuksia. Lisäksi on ollut tapaamisia, joissa olemme vaihtaneet kuulumisia muiden vapaaehtoisten kanssa ja olemme osallistuneet moniin tapahtumiin, kuten japanilaiseen iltapäivään, jossa meitä opetti kaksi japanilaista tekemään sushia. Se oli mielenkiintoista!”, Chris pohtii.

Muut matkustivat kaukomaille, mutta minä halusin Suomeen!

”Usein vapaaehtoisiksi lähtevät nuoret haluavat lämpimään maahan esim. Australiaan tai Costa Ricaan, mutta minua kiinnosti Suomi ja suomen erikoinen kieli. Pohjoismaat kiinnostavat yleisesti, mutta suomen kieli on niin mielenkiintoinen, että halusin tulla tänne myös opiskelemaan sitä.”

Keskuspuiston ammattiopistossa Chris on mm. motivoinut opiskelijoita liikuntatunneilla ja ollut tukena matematiikan tehtävien parissa. Lisäksi hän on ollut mukana englannin kielen tunneilla, joissa opiskelijat ovat saaneet hyvää harjoitusta keskustelemalla Chrisin kanssa englanniksi. Lisäksi perjantaisin on järjestetty englannin kerho - English Club. Nuori mies on myös kertonut opiskelijoille Saksasta, sen kulttuurista ja perinteistä.

Suomalaiset eivät ole seurallisia bussipysäkillä

”Suomen ja Saksan kulttuurit eivät juurikaan eroa toisistaan. Täällä monet huikkaa kiitokset bussikuskille jäädessään pois kyydistä pysäkillä, tämä on minulle ihan uusi juttu, saksalaiset voisivat ottaa tästä kohteliaisuudesta mallia suomalaisilta! Monet ovat varmaan törmänneet esim. Facebookissa kuvaan, jossa suomalaiset odottavat bussia pysäkillä usean metrin päässä toisistaan ettei vaan tarvitsisi puhua kenellekään. Klisee, mutta siinä tulee suomalainen mentaliteetti hyvin esille!”

”Saksassa asepalvelus muuttui vapaaehtoiseksi muutama vuosi sitten ja siksi ihmettelenkin miksi armeijan suorittaminen on vielä tänä päivänä Suomessa pakollista. Suomen talvi oli kylmempi kuin Saksassa. Pidin kyllä paljon Suomen talvesta, oli hienoa kun juuri vapaaehtoisvuotenani oli niin luminen talvi ja sain kokea sen! Suomessa ovet ja lukot ovat erilaisia kuin Saksassa, olen jatkuvasti ongelmissa ovien avautumissuuntien ja lukkojen kanssa! Suomen satavuotisjuhlat olivat erikoinen tapaus, koska Suomen lippuja oli joka paikassa runsaasti esillä. Saksan lippuja ei juurikaan saksalaisessa arkielämässä paljoa näe, arvelen sen johtuvan historiastamme.”

Täällä voi olla hiljaa ja omissa oloissaan

Saksassa on paljon enemmän asukkaita kuin Suomessa, vaikka maan pinta-ala on kutakuinkin saman kokoinen. ”Suomessa pidän siitä että täällä on enemmän tilaa ja yksinolo on ihan normaalia ja saa olla hiljaa omissa oloissaan jos sitä haluaa.” Chris sanoo ja jatkaa: ”Saksassa ollaan jatkuvasti sosiaalisia eikä yksinolo ole niin hyväksyttävää kuin täällä.”

Suomen kielen opiskelua viisi tuntia viikossa

”Vapaa-ajallani olen opiskellut suomen kieltä parina iltana viikossa. On ollut erittäin palkitsevaa kuukausi kuukaudelta, kun ymmärrän enemmän suomea ja pystyn kommunikoimaan suomeksi.” Chris hymyilee. Viikonloppuisin tykkään käydä juoksemassa, täällä on hyvät lenkkeilymahdollisuudet. Tapaan myös muita vapaaehtoisia ja olemme käyneet mm. museoissa ja baareissa tai sitten laitetaan ruokaa yhdessä tai istutaan keskustan kahviloissa vaihtamassa kuulumisia. Olen myös matkustellut kavereiden kanssa, mm. Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Inarissa ja Rovaniemellä. Lisäksi olemme käyneet myös Virossa, Ruotsissa ja Latviassa. Ikimuistoinen kokemus oli kun latvialainen vapaaehtoinen kutsui meidät kotikaupunkiinsa Césisiin ja vierailimme hänen kotonaan.”

Kesäksi tutustumaan maaseudun elämään Pohjois-Savoon

Kesäkuussa Chris hakee Kölnin yliopistoon opiskelemaan englannin kieltä ja kirjallisuutta, toisena kielenä hän suunnittelee jatkavansa suomen kielen opintoja. Myös ruotsin kielen opinnot ovat miehen mielessä.

”Jatkan vapaaehtoisena Keskuspuiston ammattiopistossa kesäkuuhun asti. Sen jälkeen pidän kolme viikkoa lomaa ja siirryn sitten toiseen työpaikkaan Suonenjoelle. Haluan saada kokemuksia myös Suomen maaseudusta. Menen muutaman muun vapaaehtoisen kaverini kanssa mansikanpoimintaan Vanhamäen hyvinvointikeskukseen, jossa järjestetään myös tapahtumia, kokouksia ja perhejuhlia. Avustan tarvittaessa myös tilaisuuksien järjestelyissä. En olisi kuitenkaan halunnut viettää talvella aikaani maalla, olen kuullut muilta vapaaehtoisilta ettei siellä ollut juurikaan elämää talviaikaan.”

”Palaan Saksaan elokuussa ja toivon pääseväni silloin opiskelemaan. Vapaaehtoistyö on ollut erittäin antoisaa ja opettavaista, pidän Suomesta todella paljon ja voisin jopa ajatella muuttavani tänne opiskelujeni jälkeen!” Chris summaa.

Teksti ja kuva: Heli Rojo