• Olemme nyt
    Ammattiopisto Live

    Nämä sivut sulkeutuvat pian. Löydät meidät: www.liveopisto.fi

 
 

Keskuspuiston ammattiopisto 3.5.2018

Riskianalyytikot luovat hälytysjärjestelmää ammattiopintojen keskeytysten estämiseksi

Keskuspuiston ammattiopistossa järjestetään 9.5.2018 Dropout Stop –hackaton, jossa etsitään digitaalisuudesta ratkaisua ammatillisten opintojen keskeyttämisen vähentämiseksi. Hackaton-tilaisuus on Reboot School -hankkeeseen kuuluvan innovaatiokilpailun huipentuma, jossa ammattiopistojen ja teknologia-alan start-up yritysten yhteisen kehittämistyön tuloksena luodaan nuorille parempaa tulevaisuutta.

Kisassa Keskuspuiston ammattiopiston kumppaniksi valikoitui helsinkiläinen Yliaisti Oy. Yliaisti on tiedolla johtamiseen erikoistunut teknologiayritys, joka tarjoaa räätälöityjä, tekoälyä hyödyntäviä ohjelmistoja, riskianalyysejä sekä optimointi- ja suosittelumalleja.

Vaikka kisan voittaminen lienee jokaisen toive, yliaistilaisten motivaatiota ohjaavat myös jalommat arvot. – Lähdimme mukaan kilpailuun, jotta voisimme tarjota osaamistamme hyvään tarkoitukseen ja todelliseen tarpeeseen, mahdollisesti myös muiden oppilaitosten hyväksi, Yliaistin asiakkuuksista vastaava Joonas Heininen kertoo.

Droppaajat kiinni tekoälyn avulla

Opinto-ohjaajaa ja opiskeluvalmentajaa kiinnostaa tietää, missä opiskelijaryhmissä on eniten putoamisvaarassa olevia ”riskiopiskelijoita”, jotta heidän työresurssejaan osataan kohdistaa ennakoidusti oikeaan paikkaan. – Toiveenamme on, että voimme paremmin reagoida keskeytysuhkiin. Tietysti olisi myös mielenkiintoista löytää uusia keskeytyksen uhasta viestiviä merkkejä, opinto-ohjaaja Mika Sjöberg sanoo.

Kognitiotieteilijä, kauppatieteilijä ja ohjelmistokehittäjä pyrkivät ensi töikseen ymmärtämään opinto-ohjaajan ja opiskeluvalmentajan työtä luodakseen mallin putoamisvaarassa olevien opiskelijoiden tunnistamiseen. – Kaiken lähtökohtana on jo olemassa oleva data, jota tutkimalla koitamme löytää ne pisteet, joissa erilaiset interventiot ovat tuottaneet hyviä tuloksia ja opintojen keskeyttämisen uhka on väistynyt, toteavat Ville-Pekka Inkilä ja Petri Mäki Yliaistista.

Yliaistin tavoitteena on luoda opinto-ohjaajien ja opiskeluvalmentajien toimenkuvaan parhaiten soveltuva työkalu, joka informoisi lähes reaaliajassa, mikäli keskeyttämisen riskitaso on kasvanut, Tältä pohjalta keskeyttämisen uhkaan voidaan puuttua oikea-aikaisesti ja oikeiden toimenpiteiden avulla.

Keskuspuiston ammattiopisto on jo löytänyt tehokkaan toimenpiteen keskeytysten vähentämiseen. Opistolla työskentelee kokoaikaisesti neljä opiskeluvalmentajaa, jotka toimivat sekä opiskelijoiden että opetushenkilökunnan apuna, jos nuorten jaksamisessa alkaa näkyä hiipumisen merkkejä tai tulee tarve ”purkaa päätään”. (lue juttu HS 7.12.2017)

Keskuspuiston ammattiopistossa järjestetään Dropout Stop –demomessut 9.5.2018 klo 14:30. Silloin hankkeessa mukana olleet ohjelmistokehittäjät esittelevät työnsä tuloksia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lue lisää hankkeesta ePressistä!